Välkommen till EBG | Network och den första Online Benchmark som fokuserar på Utveckling inom Upphandling och Inköp i Offentlig Sektor i Sverige!
10 Februari 2016
Offentlig sektor runt om i Norden har både ökade krav och ökade möjligheter att kontrollera och styra hur offentliga medel används. Upphandlings-, inköps- och ekonomifunktioner kan gemensamt finna vägar att skapa värde och kontrollera kostnader. Den här dagen är till för dig som verkar inom offentlig sektor och som vill dela erfarenheter inom upphandling och inköp runt om i vårt avlånga land.
EBG har lång erfarenhet av att samla och dela erfarenheter inom inköps- och ekonomiutveckling. EBG gör detta via artiklar, intervjuer, onlinekonferenser och konferenser. Online Benchmark Sessions är en möjlighet att samla och dela erfarenheter utan att du ska behöva lämna kontoret. Varför inte samla dina kollegor, boka ett konferensrum och gemensamt ta del av sessionerna?
Public Sector Sourcing & Procurement Development hålls 10 februari 2016
09:00-10:15
Förväntningar på upphandling och inköp inom offentlig sektor
I denna panel låter vi erfarna personer inom upphandling och inköp dela sina erfarenheter. Vi får höra hur ser de på de krav som ställs och de möjligheter som finns att kontrollera kostnader och öka värde inom upphandling och inköp.
“Jag skulle vilja prata om hållbara offentliga affärer och de målkonflikter som är oundvikliga i samband med att olika perspektiv möter varandra. För att inte prata om när detta laddas med politiska förtecken. Hur vi planerar, prioriterar och strukturerar arbetet mot dessa olika ambitioner.
Det man kan pusha för är bland annat sociala krav i offentliga affärer och även möjliggörande för sociala företag som leverantörer till offentlig sektor. Sen är för mig frågan om strategisk styrning högintressant och hur det realiseras i en organisation – vad krävs för att det de facto ska hända.”
Johan Almesjö, VD, Inköp Gävleborg
“Jag skulle vilja prata om den långa resan för upphandling och inköp på Stockholms Läns Landsting att hamna ’I framkant av affären’ som är vår vision.
Vi är en stor och just nu ganska fragmenterad organisation och jag skulle vilja beskriva hur vi ser och har sett ut, vilka intentioner, strategier och vision vi har och var vi är just nu.”
Jan Matsson, Enhetschef, SLL Upphandling
“Jag kommer att berätta om mitt uppdrag med att etablera en strategiskt inköpsorganisation på Skolverket och min vision kring hur vi kan utveckla en helhetssyn inom inköpsområdet och strategiskt styrning. Jag tänkte inleda med förutsättningarna i vår myndighet, vad vi gör nu, vad vill vi och vad har hänt hittills – några svårigheter och möjligheter kring att anamma inköpsområdet i en traditionellt upphandlande myndighet.”
Anette Dahlman, Strategiskt Inköp, E-Handel & Upphandling, Skolverket
>>Registrera dig här till panelen
10:35-11:15
Hur maximerar du effekten av ett beställarsystem och skapar mätbara resultat?
För några år sedan sköttes beställningarna i Varbergs kommun på samma sätt som i många andra organisationer – via fax och telefon. När beställningsprocesserna skulle struktureras och effektiviseras förutsåg man att man behövde göra någon typ av investering, därför bestämde man sig för att göra en Nytto analys enligt ”Peng-modellen”, detta för att kunna se vart nyttorna låg och om en investering i ett inköps och beställningssystem skulle löna sig (göra nytta). Peng- analysen sammanfattar vilka nyttor – direkta och indirekta nyttor av en tänkt investering kan ge.
”Peng” står för att ”prioritera enligt nyttoprincipen” och hjälper även till att lägga kraft på rätt ”nyttor” i det fortsatta arbetet ( i Varbergs kommuns fall avtalstrohet).
Det visade sig att ett nytt beställningssystem skulle kunna generera en nettonytta på elva miljoner kronor för kommunen. Med dessa siffror i ryggen gick upphandlingsavdelningen vidare och valde Visma Proceedo.
Vad har Varbergs kommun gjort som inneburit att investeringen de gjorde snabbt kunde räkna hem en nettonytta på 13 miljoner, två miljoner över målet? Den frågan ställer vi idag till Christine Källner, upphandlingschef i Varbergs kommun och du är välkommen att ta del av ett resonemang som också går igenom:
- Vilka val har de gjort som gör att antalet anslutna avtalsleverantörer idag ligger på 91% (målet var 80%)?
- Hur kommer det sig att avtalstroheten ökat från 78% till 91% inom de områden som mäts?
- Vilka åtgärder har gjort att Varbergs kommun idag hanterar 130 000 e-fakturor per år vilket motsvarar 82 % av alla fakturor?
- Hur har kommunen hanterat tjänsteinköp och andra inköp som inte kan katalogiseras eller läggas upp i en webshop?
Vad planerar Varbergs kommun att göra härnäst? Vilka råd ger de till alla som önskar en mer genomgripande kontroll och visibilitet?
Christine Källner, Upphandlingschef, Cecilia Brag, Systemadministratör, Varbergs kommun
>>Registrera dig här till Varbergs Kommuns session
Du är varmt välkommen att vara med under dessa interaktiva sessioner där även du som deltar kan jämföra din verksamhet med andras som deltar vilket brukar vara mycket uppskattat. Du kan även ställa frågor som besvaras i mån av tid. Att delta är kostnadsfritt men du behöver registrera dig. Enbart du som är med live under sessionen får inspelningen och en rapport med alla frågor som ställts under dagen efteråt.
…
Expertorganisationer
Visma Commerce är Nordens största leverantör av molnbaserade inköps-, upphandlings- och anbudstjänster. Bolaget har över 700 kunder i privat och offentlig sektor och över 10 000 leverantörer som bevakar upphandlingar via bevakningstjänster.